Европа

Правителството в Полша е продало 250 000 визи в Азия и Африка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скандал с продажбата на визи от полското правителство може да преобърне нагласите сред избирателите преди парламентарните избори в страната. При журналистическо разследване стана ясно, че група, оглавявана от заместник-министър на външните работи, е организирала „контрабанден маршрут“ за износ на полски документи за самоличност за страни в Азия и Африка.

 

Дами и господа, с недоверие гледаме на допълнителната информация, която излиза във връзка с „визовия скандал“ на правителството на „Право и справедливост“. Полски визи, документите, които позволяват влизане в нашата страна, са били продавани в страни от Азия и Африка...

Томаш Гродски – председател на Сената на Полша

Сега бившият заместник-министър на външните работи на Полша Пьотр Вавжик и неговото обкръжение са разследвани за корупция във връзка с издаването на полски визи. Случаят изтече в предизборната кампания и в резултат на това Вавжик загуби мястото си в листите на управляващата партия. Момента се използва и от опозицията, за да дискредитира политическите си опоненти. Журналистите продължават разследването си, обещават още разкрития...

„Разкрихме цяла схема от сътрудници на заместник-външния министър Вавжик. Списъци с конкретни лица са били изпращани в консулствата и полските посолства в Азия и Африка, като тези хора е трябвало да получат визи. Особено фрапантен механизъм се отнася до Индия. Там са изпращани списъци с хори, които трябвало да участват в снимачни екипи за филми в Боливуд. Оказа, че те нямат нищо общо с киноиндустрията, например продуцентът на филма е търговец на зеленчуци. Става въпрос и за издаване на многократни шенгенски визи, защото те позволяват влизане в Мексико, а Мексико е съвсем близо до Съединените щати. Така изглежда този контрабанден маршрут. Имаме цялата документация. Никой дори не отрича, че се е случило“, казва Анджей Станкевич – разследващ журналист.

Докато управляващата партия избягва да отговаря на въпроси за „визовия скандал“, различията в мненията на официалните лица се отнасят не до ДАЛИ, а КОЛКО визи са издадени. Вече са повдигнати обвинения на задържаните лица.

От пресофиса на националната прокуратура съобщиха, че обвиненията включват наред с останалите, и позоваване на влияние в държавна институция, приемане на финансови облаги, предоставяне на финансови облаги за посредничество при уреждане на въпроси в държавна институция. Тези престъпления се наказват с лишаване от свобода до 8 години.

Организации, които подпомагат мигрантите и бежанците в Полша следят скандала с голяма доза горчивина.

 

Чудихме се защо молбите на хората за получаване на бежански статут не се приемат. Сега като стана ясно как са се получавали полски визи, много неща се изясняват... В Полша много неща се правят по различен начин.

Калина Жварног – член на неправителствена организация

„Визовият скандал“ в правителството и управляващата партия, чиято предизборна кампания отчасти се основава на предупреждения срещу приемането на мигранти от Азия и Африка, може да окаже значително влияние върху резултата от предстоящите избори“, предава Магдалена Ходовник – кореспондент на Euronews във Варшава.