Европа

Политолог в Полша: Тук на първо място поставят националният интерес, а след това този на Брюксел

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Полша е държавата, която в групата на най-силно подкрепящите Украйна, но от друга страна селскостопанският сектор е един от важните сектори в полската икономика. Това са до голяма степен семейни фирми и сравнително малки и неорганизирани. За тях резки промени в цените на суровините са от огромно значение.“

Това коментира от Полша за Euronews PrimeTime политологът Спасимир Домарадски.

От друга страна не трябва да забравяме, че наближават парламентарни избори в Полша през октомври, което също влияе на обществените нагласи и съответно партиите се позиционират.

От друга страна не трябва да забравяме, че наближават парламентарни избори в Полша през октомври, което също влияе на обществените нагласи и съответно партиите се позиционират.

Ако Украйна започне да съди Полша заради зърното, това ще се отрази негативно на отношенията и на общественото мнение спрямо Киев, коментира политологът.

Стигне ли се до ескалация на този сблъсък, стигне ли се до воденето на дела, това със сигурност няма да повлияе позитивно върху отношенията между Полша и Украйна и на общественото мнение спрямо Украйна.

Според данните от актуална анкета около 60% от полското общество се отнася позитивно към Украйна и украинците, които се намират в Полша, коментира Домарадски.

По неговите думи в Полша на най-високо ниво се поставя държавният интерес, както го дефинират политиците, а чак след това подкрепата за Украйна и изискванията на Брюксел.

„Полското правителство гледа на отношенията си с ЕС от малко по-различна гледна точка, акцентирайки върху нуждата от това отделните страни членки да играят по-важна роля при вземането на решения, отколкото Брюксел“, отговори политологът на въпрос дали Варшава се опасява от евентуални санкции на ЕС заради удължаването на забраната за внос на украинско зърно.

„Очаквам, че ако не се намери бързо решения за отношенията между Украйна и ЕС, защото Киев е поел ангажименти да създаде механизъм за контрол върху експорта на украинска селскостопанска продукция, така че той да не влияе негативно на европейския пазар, то може да се очаква, че сблъсъкът може да се пренесе върху отношенията между държавите, наложили едностранно забраните, и Брюксел“, допълни Домарадски.

От осем години в Полша управлява партията „Право и справедливост“. Тя успя да изгради държава, в която бяха въведени доста механизми за преразпределение и социални политики. Отскоро Доналд Туск се завърна като активен политик и води опозицията. Доста смятат, че той е единственият, който е в състояние да победи управляващите“, коментира политологът предстоящите избори в Полша и посочи, че е трудно да се прогнозира кой ще е победител.

Може да се стигне до това нито една от партиите да не успее да постигне мнозинство, каза още Домарадски.

Целия разговор вижте във видеото.