Европа

Албин Курти иска по-голямо сътрудничество с НАТО заради напрежението в региона

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министър-председателят на Косово призова за по-голямо сътрудничество с НАТО с цел засилване на сигурността в северните общини, в които населението е преобладаващо сръбско.

Албин Курти каза, че планира да промени по-ранен ангажимент косовските сили за сигурност да се въздържат от навлизане в тези райони. Неотдавнашното напрежение там доведе до убийството на косовски полицай и престрелка със сръбски екстремисти в православен манастир.

Вакуумът, който съществува, трябва да бъде запълнен и за това ние увеличаваме сътрудничеството с нашите международни съюзници и силите на КейФОР. Сърбия трябва да бъде наказана в международен план, защото всеки път, когато не е била наказана, тя е повтаряла престъпленията си.

Албин Курти – премиер на Косово

За Курти случилото се в село Банска е нов знак, че Сърбия иска да дестабилизира бившата си южна провниция с помощта на съюзничката си Русия.

В събота телата на тримата убити сърби при престрелката в манастира в Банска, бяха предадени в Прищина на церемония, на която присъстваха техните семейства и членове на косовската полиция.

Косово едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г – акт, който Белград заяви, че никога няма да признае.