Европа

Разследват най-богатия европеец за пране на пари с руснак

От Euronews България Euronews България
Bernard Arnault AP Президентът на групата компании LVMH Бернар Арно. Снимка: АР

Парижката прокуратура е започнала предварително разследване срещу президента на групата компании LVMH Бернар Арно, който през 2022 г. оглави класацията за най-богат човек в света със състояние от близо 170 млрд. евро и руския бизнесмен Николай Саркисов.

Френският вестник Le Monde съобщи, че през декември 2022 г. Дирекцията за разузнаване и борба с тайните финансови схеми (Tracfin) е изпратила бележка до прокуратурата в Лион. Документът, който журналистите на изданието успяха да прегледат, изброява транзакции, „вероятно характеризиращи с деяния за пране на пари“.

Със случая се е заела Централната служба за борба с тежките финансови престъпления. Разследването засяга закупуването на над дузина луксозни имоти в швейцарския ски курорт Куршевел през 2018 г. и след това тяхната препродажба. Според разследващите Саркисов и Арно са участвали в сделките. Според източник на Le Monde бизнесмените са създали цяла мрежа от юридически лица, за да скрият произхода на парите.

В същото време друг събеседник на вестника, близък до Арно, уверява, че сделката е извършена в пълно съответствие с френските закони.

Руският милиардер, натрупал богатството си чрез застрахователната си компания RESO-Garantia, е известен във Франция с подписването на договор за 3 милиона евро с Никола Саркози през 2019 г. В резултат на това Националната финансова прокуратура на Франция започна разследване срещу бившия президент на републиката и го обвини в „търговия с влияние“ - лобиране за интересите на RESO-Garantia.