Свят

САЩ вече санкционират посредници, а не директно олигарси

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

САЩ навлизат в нов етап от санкционната си политика срещу Русия. Министерството на финансите и това на правосъдието ще конфискуват имущество и ще замразяват активи на така наречените „посредници“ или хора, които не са пряко свързани с управлението на руски пари, но помагат на олигарсите да заобикалят наложените им наказания.

 

В края на краищата целта ни е да предоставим дори и скромна помощ на Украйна чрез конфискации на имущество. Също така запушваме пробойни в глобалната санкционна стратегия срещу Русия. Към момента тя има ефект върху това да забави и отслаби руската военна машина.

Андрю Адамс, директор на КлептоКапчър

От началото на руската инвазия в Украйна са били блокирани руски активи или имоти на стойност 58 милиарда долара. Сред най-апетитните цели за американските власти са яхтите на олигарсите. Два плавателни съда, всеки на стойност около 300 милиона долара, са били конфискувани през изминалата година. Мултимилиардерът Виктор Векселберг и бил ощетен с над 75 милиона долара под вид на конфискувани имоти в Ню Йорк и Флорида.

 

Смятам, че е особено ефективно да се санкционират посредници, министерството на икономиката го прави доста добре срещу руснаците. Има доста хора, които не работят директно с пари, например се занимават с авиация или морско дело, те на практика са брокери на заобикаляне на санкции. Повечето от тях също вече са вкарани в списъци. Това е силен инструмент. Министерството на правосъдието се занимава изключително с това.

Андрю Адамс, директор на КлептоКапчър

Проучване, ръководено от изследователи от университета в Дартмут, показва, че насочването към няколко ключови управители на богатство на олигарси би нанесло много по-големи щети на Русия, отколкото налагането на санкции директно на милиардерите. Сега основната задача пред американските власти е да успеят на практика да превърнат конфискуваните яхти и имоти във финансова помощ, която директно да бъде изпратени на Украйна.