Европа

Директорът на Украинския Червен кръст: БЧК беше първият, който ни предостави помощ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Дойдохме в България, за да се видим с нашите приятели от Българския червен кръст и да поговорим за това, което вършим. Да ви призная, че БЧК беше една от първите организации, които ни помогнаха след началото на сегашната криза.“

Това каза в студиото на PrimeTime генералният директор на Украинския Червен кръст Максим Доценко.

БЧК беше първата национална организация, която изпрати карго доставка, хумантирна стока на Украинския Червен кръст. Общо получихме 15 камиона доставки от БЧК, около 300 тона стока.

„Основната помощ обаче е това, което БЧК прави за украинците в България. Повече от 70 000 украинци са тук. Това включва всичко – храна, дрехи, социална и психологическа подкрепа. Те получиха и финансова подкепа и обучения на български език, за да могат да се интегрират те и техните деца. Това е много всеобхватен подхват“, подчерта Доценко.

„УЧК до момента е подкрепил над 12.5 милиона граждани в Украйна. Повече от 55 милиона тона помощ от чужбина сме разпределили. Над 100 млн. евро финансова помощ“, посочи директорът на УЧК.

Той обясни, че нуждните на пострадалите в Украйна се различават. На изток и юг преобладава нуждата от хигиенни материали и храна, докато на запад почето хора се нуждаят от социална защита, образование, намиране на работа.

В момента имаме 2000 души служители на територията под контрола на правителството и 8000 доброволци, помагащи на хората в нужда.

„Изграждаме временни или постоянни подслони за вътрешноразселените хора, които са загубили своите жилища или не могат да се върнат на местата, в които са живели, заради руската окупация. Има 6 милиона вътрешноразселени души в Украйна и около 6 милиона бежанци. Фокусираме се върху социалната адаптация“, коментира Доценко.

„Нямаме достъп до местата, които са окупирани от руска страна. Знаем, че там има украинци, които имат огромна нужда от помощ. Нямаме достъп, но постоянно лобираме и се застъпваме да ни бъде осигурен такъв, като работим с нашите колеги от Международния комитет на Червения кръст, който има мандат да преговаря с двете страни в конфликт, за да осигурява хуманитарен достъп“, каза още генералният директот на УЧК.

„Съобразяваме нашите програми и планове с тези на правителството. Адаптираме ги, така че да отговарят на държавните планове. Банковият сектор е развит, икономиката, електронните системи и комуникации се развиват и ние се опитваме да бъдем в крачка с тях“, посочи Доценко.

„Децата са нашето бъдеще и те са много силно засегнати от войната. Те са наша приоритетна група за подпомагане и ние целим да намалим стреса, през който преминават“, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.