Европа

Столтенберг от Киев: Колкото по-силна става Украйна, толкова по-близо сме до края на руската агресия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази твърдата подкрепа на Алианса по време на изненадващото си посещение в Киев, където се срещна с с украинския президент Володимир Зеленски. По думите му Украйна постепенно набира сила в контранастъплението си срещу руските войски. Но предупреди, че руските войски се борят за "имперските илюзии" на Москва

Колкото по-силна става Украйна, толкова по-близо сме до прекратяване на руската агресия. Русия може да сложи оръжие и да прекрати войната си още днес. Украйна не разполага с тази възможност. Капитулацията на Украйна няма да означава мир. То би означавало брутална руска окупация. Мир на всяка цена не би бил никакъв мир.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг се е съгласил да положи усилия членовете на НАТО да помогнат с техника за противовъздушна отбрана за защита на електроцентралите, които Русия атакува.

Обсъдихме ситуацията с очакваните руски атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Затова говорихме за възможността за доставка на системи за противовъздушна отбрана от държавите - членки на Алианса. Генералният секретар се съгласи да ни подкрепи по този въпрос. Трябва да преминем през тази зима заедно, за да защитим енергийната си инфраструктура и живота на хората.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Столтенберг заяви, че НАТО има договори с оръжейни компании за 2,4 млрд. евро за боеприпаси за Украйна от ключово значение, от които един милиард евро са твърди поръчки. Това обхваща и 155-милиметрови боеприпаси, противотанкови управляеми ракети и боеприпаси за основни бойни танкове. Тези договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят изчерпаните си запаси, като същевременно продължат да снабдяват Украйна с боеприпаси, което е ключов фактор във войната.

Столтенберг осъди руските удари близо до границата между Украйна и нейната съседна страна членка на НАТО Румъния.

„Не бива да има съмнение, че НАТО е там, за да защитава всички съюзници, поради което значително засилихме военното си присъствие в източната част на алианса, включително в Румъния. С повече войски, въздушна полиция и наблюдение. Както и с различни други средства, които ни позволиха да следим отблизо ситуацията по границите на НАТО“, заяви шефът на НАТО.

Зеленски благодари на международните партньори за помощта. Според президента има сътрудничество в различни отрасли - от разузнаване до киберзащита.