Свят

Русия отново настоя да я включат в разследването на взрива на "Северен поток"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Заплахите за международния мир и сигурност бяха обсъдени на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Посланикът на Русия повдигна отново въпроса за експлозията на газопровода "Северен поток", случила се преди година.

Настоя страната му да бъде допусната до разследването, а то да установи отговорните лица за акта на саботаж.

"Днес отново ще чуем от нашите западни колеги, че Русия уж отвлича вниманието на Съвета за сигурност от по-сериозни въпроси, като настоява да се обсъдят терористичните атаки срещу "Северен поток". Тактиката им е проста и ясна. Да протакат нещата, в идеалния случай за още година-две-три, а след това да кажат, че не е възможно да продължи разследването поради изтекла давност", заяви Василий Небензя, посланик на Русия в ООН.

"Всички подобни опити са обречени на провал. Страната ни ще продължи да настоява за обективно и задълбочено разследване на пълните обстоятелства на случилото се със задължителното участие на руските следствени органи и всички заинтересовани страни", добави още Небензя.

Координаторът по политическите въпроси на Великобритания разкритикува руския си колега. Не пропусна да спомене руските атаки по жилищна инфраструктура в Украйна и последствията от тях.

"Лицемерието на Русия не е нещо ново, но си струва да го разобличим отново. Ако те са сериозно загрижени за гражданската инфраструктура, трябва да прекратят безмилостните си атаки и да понесат отговорност за ужасяващите разрушения и страдания, които са причинили", каза Фъргюс Екърсли, представител на Великобритания в ООН.

Представителят на Съединените щати Джон Кели заяви, че има доверие в продължаващото разследване на експлозиите на газопровода "Северен поток", което се води от правителствата на Дания, Швеция и Германия.