Европа

Нови разузнавателни данни сочат, че зад атаката срещу „Северен поток“ стои проукраинска група (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Нови разузнавателни данни, с които са се запознали европейски и американски служители, сочат, че проукраинска диверсионна група е извършила атаката срещу двата газопровода „Северен поток“ през септември миналата година.

Атентатът е извършен в международни води в Балтийско море, близо до датския остров Борнхолм. Експлозиите повредиха тръбопроводите, свързващи Русия и Германия, като изпуснаха тонове руски газ в Балтийско море.

Германският вестник Die Zeit твърди, че разследващите смятат, че нападението е извършено от екип от шестима души, които са използвали яхта, наета от дружество, регистрирано в Полша и притежавано от двама украински граждани.

Американски официални лица отричат да са открили каквито и да било доказателства, свързващи украинското правителство с нападението, а Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Зеленски, отхвърля новината като теория на конспирацията.
„Украйна не е замесена в саботажа на двата газопровода „Северен поток“ в Балтийско море, извършен през миналия септември“, подчерта днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде БТА.
В кулоарите на срещата в Стокхолм на министрите на отбраната на страните от ЕС, на която е поканен да присъства и Резников, той заяви, че саботажите не са действие на Украйна.

Точната причина за взривовете през септември, които поразиха газопроводите, не е известна, но се смята, че те са били атакувани. НАТО и Западът подозират, че Русия е отговорна за това.

Москва на свой ред обвинява Запада и призовава за разследване от Съвета за сигурност на ООН.

Германия, Дания и Швеция започнаха разследвания на експлозиите, които в момента продължават. Лондон и Вашингтон заявиха, че очакват резултатите от тях.

„Трябва да оставим тези разследвания да приключат и едва след това да разгледаме какви последващи действия могат да бъдат или да не бъдат подходящи“, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.


Германските власти са претърсили кораб във връзка с експлозиите в „Северен поток“

Властите в Германия са претърсили кораб по случая с взривяването на газопроводите „Северен поток“. От прокуратура в страната уточняват, че проверката е извършена в средата на януари.

Следователите подозират, че плавателният съд е транспортирал експлозиви, взривени в Балтийско море.

Властите съобщиха за претърсването на фона на информацията на в. „Ню Йорк Таймс“, че проукраинска група стои зад взривовете на „Северен поток“.

„Трябва да разграничим дали става дума за украинска група или за проукраинска, без знанието на правителството. Предупреждавам да не се правят прибързани заключения. Това е и мнението на експертите. Държа да отбележа, че се говори и за т.нар. „операция под фалшив флаг“. И подобно събитие не би било първото в историята“, коментира германският министър на отбраната Борис Писториус.