Европа

„Вагнер“ заявиха, че са поели контрол над източен Бахмут

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължава ожесточената битка за Бахмут – украинският град, който руските сили се опитват да превземат вече над половин година. 

Преди войната тук се живеели повече от 70 000 души. Сега сред разрухата са останали около 4000 цивилни, сред които и деца.

От “Вагнер” заявиха, че руските сили са поели пълен контрол над източната част на Бахмут. Което по-късно беше съобщено и от Института за изследване на войната. 

В интервю за CNN украинският президент Володимир Зеленски отново се противопоставя на призивите за отстъпление и предупреди, че ако Бахмут падне, това ще отвори пътя на Москва към ключови градове на изток.

Край Бахмут тази майка погребва единственото си дете - 29-годишната Яна, която след началото на инвазията се включва като доброволец-медик към украинската армия. 

 

Тя е спасила много животи. Много ранени войници са минали през ръцете й. Надяваме се, че Бог ще ни даде сили, ще успеем да победим този враг и в страната ни най-накрая ще настъпи мир. И майките няма да плачат за своите синове и дъщери.

Серхий

Докато боевете в Донецка област продължават, местните сили евакуират семейства с деца от най-опасните зони на фронтовата линия. 

 

Те не се интересуват от хората, не се интересуват от сградите, магазините. Не се нуждаят от нищо. Мисля, че се нуждаят само от опожарена земя. В болницата има бомбоубежище. Там са майка с дете и ще ги евакуираме.

Генадий Юдин, началник на патрулната полиция в Авдийвка

Евакуацията има и цена. Олга тръгва със сина си Мирослав, но трябва да се сбогува със съпруга си, който остава.

Междувременно от Киев отхвърлиха твърденията, че проукраинска група стои зад миналогодишните атаки срещу „Северен поток“.