Европа

Битката за Бахмут: Зеленски нареди укрепване на защитата на обсадения град

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските сили ще укрепят отбраната и ще продължават да защитават град Бахмут в Донецка област, който руските сили отчаяно се опитват да превземат от месеци.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. По думите му тази позиция е била подкрепена от двамата най-висщи военни в украинските въоръжени сили.

Преди по-малко от седмица съветник на Зеленски заяви, че защитниците могат да се оттеглят от Бахмут и да заемат позиции близо до него.

Сега обаче президентът бе категоричен, че градът няма да бъде отстъпен на врага.

 

На заседание с висши военни командири попитах директно началника на сухопътни войски ген. Сирски и главнокомандващия Въоръжените сили ген. Залужни как виждат бъдещата отбранителна операция в направление Бахмут. Дали да отстъпим или да продължим за защитаваме и укрепим града. И двамата генерали отговориха да не отстъпваме и да се укрепим допълнително. И тази позиция бе единодушно подкрепена на срещата. Казах на върховния главнокомандващ да намери подходящи сили, за да помогне на момчетата в Бахмут.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Руските сили не успяват да нанесат окончателен удар, който да им позволи да превземат малкия град в Донецка област. Анализатори смятат, че Бахмут няма голямо стратегическо значение и че евентуалното му превземане е малко вероятно да послужи като повратна точка в конфликта.

И двете страни изпитват остър недостиг на боеприпаси.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната смята, че в града вече може да е в ход частично украинско изтегляне. Според руски военни блогъри, наемническите сили на "Вагнер" са превзели части от източен, южен и северен Бахмут. В своя доклад за ситуацията украинският генерален щаб съобщи за продължаващи боеве в района.

Междувременно при руски обстрел срещу град Купянск в Харковска област е бил убит 65-годишен мъж и разрушена жилищна инфраструктура. Взето е решение за евакуация на уязвими цивилни жители от града.