Общество

Иван Брегов: Когато безсмислени и маломощни хора влязат в държавните органи, те ги разтварят и обезсмислят

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Определено готвените промени в Конституцията отразяват много от международните препоръки и имаме един добър конституционен проект. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика.

 

Най-сериозният проблем е с методическото ръководство и надзорът за законност. Добре е, че надзорът за законност се премахва от правомощията на главния прокурор. Методическото ръководство касае прякото приложение на закона и като в прокурорския съвет ще попадат по-малко прокурори и юристи от друг тип професионални среди.

Конфликтно е правомощията на президента за назначаване на служебното правителство. Добре е, че се дава възможност на президента да избира кои лица може да са служебни премиери. Дали трябва да се отнемат други правомощия от него е спорен въпрос, каза още Иван Брегов.

Знаем, че вече няма да има указ на президента за изборите на председателите на ВКС и на главния прокурор, това е дефицит, защото ако президентът види недостатъци, сега можеше да върне кандидатурата и да бъдат обсъдени проблемите. Според мен е добре да се върне балансът на силите, изолрайки политическия конфликт сега.

Това правителство го има заради Конституционните промени. Конституционните текстове, без добър закон за съдебната власт, няма как да сработят. Кои хора ще попаднат във ВСС е много важно, заяви експертът.

Както добре знаем и сме се уверили през годините, когато безсмислени и маломощни като интелект и нрав хора влязат в държавните органи, те ги разтварят и обезсмислят.

Делян Пеевски даде заявка, че промените ще бъдат приети до 15 декември - щом Делян Пеевски е казал, значи е напълно възможно, каза още Брегов.

Цялото интервю вижте във видеото.