Свят

Десетки хиляди израелци пак поискаха Нетаняху да се откаже от съдебната реформа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Море от знамена заля улиците на Тел Авив при поредния масов протест срещу плана на премиера Бенямин Нетаняху за цялостна реформа на съдебната система на Израел.

Това намерение доведе до най-голямото протестно движение в 75-годишната история на страната.

 

Тук сме заедно с десетки хиляди израелци, които пристигат от цялата страна, за да се срещнем тук в Каплан в Тел Авив, епицентърът на борбата за демокрация. Надяваме се, че можем да направим разликата. Всеки от нас тук казва: "Ние не одобряваме, искаме да се борим за нашата демокрация". Ще се връщаме всяка седмица тук, докато настъпи промяна.

Ан Мишел – протестираща от Реховот

Управляващата крайнодясна коалиция на Нетаняху вече прие първата част от законопроекта, мярка, която според юристи нанася удар върху способността на съдебната система да контролира решения на парламента.

Ключово изслушване за друга част от реформата – отказът на министъра на правосъдието да свика комисията, която избира съдиите в страната, е насрочено по-късно този месец. 

Главният прокурор заяви, че действията на правосъдния министър Ярив Левин са довели до значително изоставане в назначенията в съдийския състав и отразяват усилията за политизиране на процеса по избор на магистрати.

Демонстрантите в Тел Авив обвиниха Нетаняху, че е отишъл в САЩ, за да се спаси от делото за корупция срещу него в Израел.