Свят

Стотици хиляди отново протестират срещу съдебната реформа в Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди израелци се събраха в Тел Авив за 34-а поредна седмица, за да изразят недоволството си срещу плана на правителството за реформа на съдебната система. Всенародното движение не показва признаци на отслабване, откакто законодателите прекъснаха работата си, след като одобриха първата част от реформата миналия месец. Освен в Тел Авив, протести имаше и в други големи градове – от Хайфа до Йерусалим.

Критици на реформата твърдят, че крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху тласка страната към автократизъм, като ограничава възможностите на съдебната власт да се произнася по решения на парламента. Поддръжниците на Нетаняху казват, че реформата е необходима намеса за ограничаване на властта на Върховния съд.

В първата част от законодателството депутатите в Кнесета одобриха мярка, която не позволява на съдиите да отменят правителствени решения на основание, че са "неоснователни".

На 12 септември върховните съдии предстои да се произнесат срещу конституционносъобразността на спорното законодателство.