Свят

Протестите в Израел не стихват 33-та седмица поред

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Протестите в Израел не стихват и се проведоха за 33-та седмица поред. Хиляди израелци се събраха в Тел Авив в събота вечерта, за да протестират срещу плановете на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да преразгледа съдебната система.

Откакто правителството представи пакета от реформи през януари, десетки хиляди израелци се присъединиха към ежеседмичните демонстрации, които се превърнаха в най-голямото протестно движение в историята на страната, което раздели нацията.  Част от недоволните искат оставка на правителството.

Някои от митингите досега прераснаха в насилие, тъй като протестиращите блокираха основни пътища в Тел Авив, а полицията използва сила, за да ги разпръсне, но снощи а не бяха регистрирани инциденти.

Миналия месец израелското правителство прие първия важен законодателен акт от плана на министър-председателя Бенямин Нетаняху за преразглеждане на правната система на страната - част от по-широк план, който предизвика протести в цялата страна, раздели обществото, както и влиятелната бизнес общност.

Планът има за цел да отслаби Върховния съд на страната и да прехвърли повече правомощия на парламента.

Новото законодателство ограничава съдебния контрол от страна на висшия израелски съд върху някои правителствени решения и критиците се опасяват, че то може да проправи пътя към по-авторитарно управление.