Общество

Сарафов за съдебната реформа: Вместо контрол над един главен, ще получим 28 безконтролни прокурори

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„Прокуратурата е една от основните държавни институции. Демонтирането и разграждането ѝ ще е в тежък ущърб не само на съдебната система, но и на обществото като цяло.“

Това заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пред журналисти, след като взе участие в дискусията „Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт-между възможното и необходимото“.

По думите на главния прокурор несъмнено дискусия за промените в основния закон е необходима.

„Същевременно аз и колегите ми с нескрито недоумение виждаме, че всички промени, които се правят, само засилват формализма в наказателния процес. Вместо да опростяваме и усъвършенстваме процедурите, да ги съобразяваме с променящите се обществено-политически, икономически и социални условия, ние ги усложняваме до степен да станат почти неработещи“, подчерта Сарафов в изказването си пред участниците в дискусията, организирана от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Съюза на съдиите в България (ССБ), Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ).

Отдавна, а може би никога, не съм срещал такова единомислие между всички, които са срещу този проект за конституционни промени, между двете съсловни организации на съдиите, Камара на следователите, Асоциация на прокурорите, между конституционалисти, общественици и всички, които следят процесите.

Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор


И.ф. главен прокурор обърна внимание на няколко обстоятелства, които да се имат предвид при гласуването на промени в Конституцията, предаде БТА. Например, че в отсъствието на централизиран надзор над дейността на всички прокурори неминуемо ще се появят случаи на местен феодализъм.

Съществува реална опасност вместо да се въведе реален, ефективен контрол върху един главен прокурор, обществото да получи напълно безконтролни и всевластни 28 окръжни прокурори, върху които никой няма да има право да осъществява контрол, проверки, ревизии, да координира и контролира тяхната дейност.

Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор

Сарафов подчерта, че е необходима фигура, която да притежава правото да нарежда проверки на дейността на всички прокурори, за които биха се появили опасения, че злоупотребяват с правата си или не изпълняват съвестно служебните си задължения. Той посочи, че методическото ръководство на прокуратурата трябва да е и навременно, и професионално.

„Това може да стане единствено, ако е отговорност на един човек, който може да мобилизира екипи от професионалисти. Лишаването на главния прокурор от възможността да издава методически указания на практика е еквивалентно на това да бъде лишен Върховният касационен съд да издава тълкувателни решения, с които да уеднаквява практиката на съдилища“, смята и.ф. главен прокурор. Той припомни, че с цел уеднаквяване на практиката и подпомагане органите на досъдебното производство миналата седмица е издал методически указания по прилагане на измененията в НК, влезли в сила на 8 август 2023 г., относно шофьорите, заловени зад волана след употреба на алкохол и наркотици.