Общество

От първи октомври рецептите за диабет и антибиотици стават задължително електронни

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

От първи октомври антибиотици и лекарства за диабет ще бъдат издавани задължително с електронна рецепта. Това обяви здравният министър проф. Христо Хинков. По темата с недостига на лекарства министърът коментира, че се работи медикаментите задължително да бъдат верифицирани, след което да бъде отписани от складовете, когато стигнат до потребителя.

Министерството на здравеопазването ще внесе в Министерски съвет проект на изменение и допълнение на закона за лекарствените продукти , разработен от служебното МЗ, който включва: Корекция на формулата за СЕСПА (единната информационна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти – б. р.) от 65% на 100%.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов уточни, че става дума, че когато потребността от лекарство спадне под 100 , на 99,5% то веднага влиза в СЕСПА, т. е. спира се износът на дадено лекарство.

Предложението включва още бърза писта за лекарства от паралелен внос , включително ценообразуване, с цел на задоволяване на потребностите и автоматично включване в СЕСПА за лекарствата, за които е получено уведомление за спиране или прекратяване на доставките временно или напълно.