Икономика

Липсващите лекарства – как ще се овладее дефицитът у нас?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Все още липсват животоспасяващи лекарства. Повече от месец управляващите подготвят законови промени, за да овладеят проблема. Докога в търсене на лекарства болни ще обикалят аптеки, градове и дори съседни страни - отговорите търси Юлиян Стоянов.


Политиците и бизнесът продължават да си разменят обвинения кой е отговорен за дефицита на определени медикаменти, кой ги изнася законно и кой как е написал закона за лекарствените продукти и наредбите към него, за да се проследи защо има дефицит. Преди дни управляващите създадоха платформа, чрез която всеки един гражданин може да подаде сигнал за липсващи лекарства на специален имейл. 

„Може би днес или утре ще им пусна цели списъци с такива лекарства. Даже има и по-сериозни анализи по отношение на причините“, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Колко ще даде ефект, ще видим след като стане факт. Засега проблемът с лекарствата си е същият, защото просто няма промени в бекграунда“, посочва аптекар. 

 

Създаването на такава комисия по здравеопазването и на такъв портал има своите положителни черти, тъй като обществото се активира. По този начин паралелните търговци предупреждават, че не трябва да правят нелегален износ без да уведомят изпълнителната агенция по лекарствата. 

Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб"

До момента няма публични данни за нито една санкционирана болница, нито един търговец с отнет лиценз, нито един глобен лекар или фармацевт заради тази нелоялна и незаконна практика. От бранша предлагат пълна забрана на износа на жизненоважни медикаменти. 

„Ние предлагаме в тази връзка най-важните лекарства, които са около 170-180, да се забранят за износ тотално, защото каквото и да се прави винаги се намира начин да бъде заобиколено“, препоръчва Костов. 

А в същото време пациентите търсят медикаменти от аптека в аптека, от град в град и дори в съседни държави. 

„Пациентите наистина вече са до там, че се налага да пътуват едни към други и лично да си предават инсулина. Наистина безотговорност от страна на държавата и нехайство“, убедена е Георгиева. 

Голямото предизвикателство пред законодателните власти е как да действат без да има груба намеса в частния бизнес, но в същото време да работят в полза на болните хора. 

 

Европейската комисия не харесва ограниченията в движението на стоки и капитали. Тя смята това за подобно на общностното законодателство. Проблемът е, че има стойности от по-висш порядък от движението на стоки и капитали и това е човешкият живот. И се надявам посредством Euronews това да стигне до хората, от които зависи в Брюксел и да разберат, че например икономията от няколко процента от застрахователя в Германия е по-малко важно от човешкия живот в България. 

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

За Euronews Bulgaria Юлиян Стоянов.