Европа

След една година на власт: Мелони се радва на все по-голяма подкрепа в Италия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

На 25 септември 2022 година италианците избраха първата жена премиер в историята си. Джорджа Мелони управлява страната от точно една година. Макар и да не е одобрявана от всички, тя определено се радва на силна подкрепа, според последните проучвания. Партията ѝ „Италиански братя“ разчита на 30% подкрепа. Това е с 4 процентни пункта повече, отколкото на изборите миналата година.

“За много хора е проблем, че има жена във властта, но според мен тя знае какво прави, какво иска и има своите идеи. Със сигурност ще има резултати“, смята Роберто, гражданин на Италия.

“Мислех, че ще може да промени някои неща, но истината е, че не е направила много“, казва Силвия.

Анализаторите посочват харизмата й като една от причините за успехите ѝ.

"Силата й е в това, че няма друг лидер в Италия, който да е толкова високо в анкетите, нито дори сред опозицията. Само тя е, в допълнение - тя е жена, а сега е време, в което това да си жена е преимущество. Общественото мнение гледа благосклонно на жените, които успяват да се развиват", посочи Анджела Мауро, кореспондент на HuffPost.

Голямото изпитание за Мелони са европейските избори догодина, за които кампанията вече започна, а вицепремиерът Матео Салвини я подтиква да заема крайни позиции и се превръща във все по-голям проблем в коалицията.