Свят

Русия е изстреляла дронове срещу Одеса, ударено е пристанището в Измаил

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

При нова масирана атака украинските власти са свалили 26 от общо 38 дрона, изстреляни от Русия. Основната цел отново е Одеса - при удари срещу пристанището в Измаил са били повредени складове. За експлозии се съобщава и в няколко други области, включително Миколаев и Херсон.

Междувременно Володимир Зеленски обяви, че в предстоящия международен форум на отбранителната индустрия, който Украйна организира, ще участват 160 компании от над 20 държави, включително европейски.

Виждаме ясен интерес светът да работи с нас за изграждането на нови отбранителни сили не само за Украйна, но и за партньорите ни. За нашия свят като цяло - свят, основан на правила, който няма да търпи агресията и терора, които Русия се опитва да превърне в норма.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

А за първи път след като поеха отговорност за атаката срещу Крим миналата седмица, от Украйна заявиха, че са ликвидирали командира на руския Черноморски флот. От Киев твърдят, че са убити повече от 30 офицери, но въпреки това кораби в Черно море продължават да обстрелват територията на Украйна.

На окупирания полуостров обявиха въздушна тревога в понеделник вечерта. Руските власти в Севастопол твърдят, че са отблъснали атака срещу града. Временно спря и движението по Кримския мост. От Русия заявиха още, че са осуетили и нападение с дронове и ракети срещу Белгородска и Курска области.