Европа

Правозащитници от ООН: Има открити ясни доказателства за военни престъпления от руските сили в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Независими експерти по правата на човека, подкрепяни от ООН, заявиха, че са открили ясни доказателства за военни престъпления, извършени от руските сили по време на войната в Украйна. Престъпните актове включват изтезания - някои от тях с такава "жестокост", че са довели до смърт - и изнасилвания на жени на възраст до 83 години.

Членовете на Независимата анкетна комисия на ООН за Украйна също изразиха загриженост относно твърденията за геноцид от страна на руските сили и заявиха, че ги проучват. Екипът заяви, че събраните от него доказателства показват престъпления, извършени и от двете страни, но значително повече - и по-широк спектър - злоупотреби са били извършени от руските сили.

"Има много различни видове нарушения, които видяхме от руска страна. Умишлени убийства, изнасилвания, депортиране на деца, сексуални престъпления и други нарушения на закона в окупираните територии", заяви Ерик Мойс, председател на Независимата международна анкетна комисия на ООН в Украйна.

От своя страна Русия определи делото за геноцид в Международния съд в Хага като "злоупотреба с процеса". Киев заведе делото си два дни след като Русия нахлу в страната и твърди, че Москва е изопачила Конвенцията за геноцида, за да създаде претекст за нахлуването си. Украинската страна твърди, че атаката се основава на неверни твърдения за актове на геноцид в Луганска и Донецка област в Източна Украйна. 

"Такива непоследователни изявления и лицемерни позиции на намесващите се държави не би трябвало да имат ефект върху тълкуването на Конвенцията за геноцида. Ясно е, че тези изявления са направени с чисто политически цели и не следва да им се придава никаква правна стойност или сила", посочи Мария Заболоцкая, Представител на Русия в Международния съд.

На съдебния състав от международни съдии вероятно ще отнеме седмици или месеци, за да вземе решение дали делото може да продължи. Ако това стане, до окончателното решение може да останат години.