Свят

Международният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин за военни престъпления (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления в Украйна, съобщиха в петък от трибунала.

Путин е обвинен, че е отговорен за военнопрестъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Според досъдебната камара на МНС има "основателни причини да се вярва, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление на незаконно депортиране на население и това на незаконно прехвърляне на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация във вреда на украински деца".

Издадена е и заповед за ареста на упълномощената за правата на децата Мария Лвова Белова, заради случаите на "незаконни депортации" на деца от Украйна.

Нито Руската федерация, нито Украйна са страни по Римския статут на Наказателния съд в Хага. Той обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от страната.


Отговорът на Русия

Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за нашата страна, включително в правен план, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и евентуалните "предписания" за арест, произтичащи от Международния съд, ще бъдат правно невалидни за нас", написа още тя в своя телеграм канал.


Украйна: Историческо решение за нас и международното право

Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и съюзници ще бъдат изправени пред правосъдието.

Това заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин по повод решението на МНС за издаването на заповед за арест на руския президент Владимир Путин за извършени военни престъпления в Украйна.

„Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право. Днешното решение е историческа стъпка, но това е само началото на дълъг път към правосъдието. Очакваме всички държави, които се считат за част от цивилизования свят, да предприемат подходящи стъпки за изправяне на заподозрени в международни престъпления пред съда“, написа Костин в социалните мрежи.


Ето какво точно се казва в съобщението на съда в Хага:

"Днес, 17 март 2023 г., Камара II на Международния наказателен съд ("МНС" или "Съдът") издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна:

Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова. Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се предполага, че е отговорен за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за това незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската федерация (съгласно член 8, параграф 2, буква а), подточка vii) и член 8, параграф 2, буква б), подточка viii) от Римския статут).

Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Съществуват основателни причини да се смята, че г-н Путин носи индивидуална наказателна отговорност за това, че е извършил деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут), и ii) за това, че не е упражнил надлежен контрол върху гражданските и военните си подчинени, които са извършили деянията или са допуснали извършването им и които са били под неговата ефективна власт и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия (член 28, буква б) от Римския статут).

Г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова, родена на 25 октомври 1984 г., комисар по правата на детето в канцеларията на президента на Руската федерация, се твърди, че е отговорна за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за военното престъпление незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската федерация (съгласно член 8, параграф 2, буква а), подточка vii) и член 8, параграф 2, буква б), подточка viii) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г.

Съществуват разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, за това, че е извършила деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут). Въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г.

Камара II на досъдебното производство счита, че са налице основателни причини да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление незаконна депортация на население и за това незаконно прехвърляне на население от окупираните райони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца.

Камарата счита, че заповедите са секретни, за да се защитят жертвите и свидетелите, а също и за да се обезпечи разследването. Независимо от това, като има предвид, че поведението, за което се говори в настоящата ситуация, се твърди, че продължава, и че обществената осведоменост за заповедите може да допринесе за предотвратяване на по-нататъшното извършване на престъпления, Камарата счита, че е в интерес на правосъдието да разреши на секретариата да оповести публично съществуването на заповедите, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и начините на отговорност, както е установено от Камарата.

Гореспоменатите заповеди за арест са издадени въз основа на заявленията, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г."