Общество

Проф. Калин Янакиев: Докато трае войната в Украйна, не бива да се изпращат руски духовници в храма

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Собственик на сградата може да е посолството, но църквата принадлежи на Българската православна църква. И с това правомощие българският патриарх Неофит определи кой да служи в този храм. Впрочем и българският патриарх винаги е бил този, който определя свещениците“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria богословът и философ проф. Калин Янакиев по повод експулсирането на трима руски свещеници от Руската църква в центъра на София заради шпионаж.

Държавата и органите за сигурност не са изгонили свещеници, защото са свещеници. Не са посегнали на църквата. Това щеше да е така ако ги бяха изгонили заради техните вярвания. Те ги изгониха, защото са уличени в хибридна шпионска дейност. Те са изгонени като „граждани на...“, а не като свещеници

Проф. Калин Янакиев

После разказа: „Васиан Змеев през 2015 г. като проректор на московската духовна академия и семинария е свален оттам заради сексуален скандал. Тогава студенти пускат писмо, в което се оплакват от редица преподаватели и един от тях е Васиан. Веднага след това го изпращат да контролира белоруския екзарх Павел. Там той 3 г. изпълнява тази функция, след това го изпращат тук, държат го на къс повод...“.

Според проф. Янакиев „за срам на нашите органи Васиан беше разкрит в Македония. Тя първа експулсира този човек от територията си. И нашите служби се събудиха и за седмица разбраха с какво се занимават тези хора и ги експулсира“.

По думите му в този храм, докато трай войната в Украйна „не бива да се изпращат руски духовници, защото най вероятно ще бъдат изпратени отново такива и отново ще бъдем свидетели на скандали. Там могат да служат български по етнос свещеници, както в момента служат.“

„Г-жа Митрофанова излъга, че заключва храма, защото нямало кой да служи. Има кой да служи. Един от свещениците е служил в тази църква, но е изпратен в тяхната малка църквичка, защото българин не може да служи тук в центъра. БПЦ може да отвори храма, но няма ключ. Това е абсурд. Тази църква остава с много малко хора наистина вярващи там. Затова те докараха агитката на „Възраждане“, които въобще не разбират от църква“, обясни богословът.

Цялото интервю във видеото.