Свят

Украйна ще инвестира 1 млрд. долара в развитие на дроновете си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Деветнадесет месеца след началото на руската инвазия украинското правителство иска да инвестира повече от 1 милиард долара, за да подобри възможностите си за битка с дронове. Независимо дали се използват за разузнаване, за хвърляне на бомби или за самовзривяване при удар, безпилотните летателни апарати са евтино и безопасно за живота на войниците средство. Освен това дроновете са по-прецизни от традиционната артилерия и могат да бъдат от помощ, като например за картографиране на бойното поле и унищожаване на танкове и кораби.

Това е война на дронове и артилерия, защото не можеш да спечелиш този конфликт с обикновени картечници. Дроновете са много важни. Те спасяват човешки животи, защото не е необходимо да осъществяваш пряк контакт, а просто търсиш цел и унищожаваш всичко от разстояние.

"Стръм", войник от подразделението за безпилотни летателни апарати "Очи"

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федеров заяви, че правителството се е ангажирало с изграждането на модерна "армия от безпилотни самолети" и че нейният принос ще бъде очевиден до края на тази година. Страната вече е обучила повече от 10 000 нови пилоти на дронове. Подразделението на Джокондо действа в близост до окупирания град Сватово, в североизточна Украйна. То е прекарало месеци в модифициране на безпилотни самолети, за да могат те да летят на далеч зад вражеските линии и да избягват по-добре руското откриване и саботаж.

Ние имаме най-силната мотивация. Имаме цел, която е свързана с победата. Разбира се, всички момчета, както и аз, в цивилния живот, сме далеч от военните. Просто правим това, което можем, за да бъдем свободни.

"Джоконда", командир на група безпилотни летателни апарати

След три месеца на опити и грешки украинските войници, действащи в източното село Андреевка, южно от Бахмут, разбраха как да избягват руските заглушителни устройства. Иновацията помогна за превземането на селото в началото на септември. Говорител на батальона, който отвоюва селото, заяви, че експлодиращите дронове са били ключови, защото са принудили руснаците да изтеглят тежките оръжия на около 15 км, за да останат извън обсега. Украинските пилоти на дронове обаче смятат, че руснаците ще се поучат от случилото се и ще се адаптират отново.