Европа

Украйна е свалила десетки руски дронове и ракети в Одеса

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските сили са свалили близо 20 дрона и повече от 10 ракети при ново руско нападение срещу Одеса. Нанесени са удари срещу пристанището в областта, избухнали са и няколко пожара. Съобщава се за унищожени складове за зърно. 

Междувременно властите в Херсон съобщиха за щети по учебно заведение, а при атаките в областта през изминалото денонощие има жертви и ранени. Руската армия е нанесла удари и в Лвов, близо до границата с Полша.

А Володимир Зеленски, който приключи визитата си в Канада и Съединените щати, коментира, че оръжейната сделка с Вашингтон ще създаде нови работни места.

"Има историческо решение за съвместно производство на оръжия и отбранителни системи. По-специално противовъздушна отбрана. Доскоро това беше абсолютна фантазия. Но ще стане реалност. Ние ще го превърнем в реалност", заяви Зеленски.

През последната седмица украинският президент проведе редица срещи с партньорите на Киев. В един от разговорите участва и българският вицепремиер Мария Габриел, която също посети Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН.

По време на визитата зад граница Зеленски призова за още оръжейни доставки преди очаквания форум на отбранителната индустрия, който Украйна обяви, че ще проведе през есента.