Свят

Еврокомисията укори Пекин: Позицията ви за Украйна може да навреди на отношенията ни

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Позицията на Китай относно войната в Украйна може сериозно да навреди на отношенията на Пекин с ЕС. Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение в комунистическата държава. Еврокомисарят по търговията на Европейския съюз призова за по-балансирани икономически отношения между двете страни, като отбеляза дисбаланс от близо 400 млрд. евро.

“Продължавам да настоявам за откритост като печеливша стратегия за бъдещето. Трябва да направим всичко възможно да създадем нови възможности за нашите хора и бизнеси. Но трябва и да признаем, че при новите предизвикателства и ЕС и Китай имат политически и икономически проблеми. И тези проблеми могат да ни разединят. Най-големият проблем е войната на Русия в Украйна и как Китай се позиционира по този въпрос“, заяви Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по време на речта си за състоянието на Съюза, че Брюксел се заема и с регулация на вноса на електрически автомобили от Китай, който подбива цените на местното производство.

“Наскоро Европейската комисия обяви започването на антисубсидийно разследване на вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай. Мога да ви уверя, че ще работим усърдно, като се консултираме с китайските власти и заинтересованите страни, и ще следваме утвърдените правила. ЕС приветства конкуренцията. Тя прави нашите дружества по-силни и по-иновативни. Конкуренцията обаче трябва да бъде справедлива. И ние ще бъдем по-настойчиви в борбата с несправедливостта", допълни Домбровскис.

Китайското правителство от своя страна определи разследването като протекционистки акт, целящ да наруши веригата за доставки. Домбровскис пък заяви, че Китай е създал по-политизирана бизнес среда, за да защити интересите си в областта на националната сигурност и развитието, което води до по-малка прозрачност, неравнопоставен достъп до обществени поръчки и дискриминационни стандарти и изисквания за сигурност.