Свят

Москва привика българския посланик заради изгонените руски свещеници

От Euronews България Euronews България
Sergey Lavrov AP Сергей Лавров, външен министър на Руската федерация. Снимка: АП, архив.

Руското външно министерство извика българския посланик в Москва Атанас Кръстин, съобщава РИА Новости, цитирана от БТА.

Пред него Москва е изразила протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София, се казва в съобщение на руското ведомство.

Припомняме, че миналата седмица България експулсира трима руски свещеници, начело с настоятеля на столичния храм „Св. Николай Мирликийски“, известна като Руската църква. Духовниците бяха изгонени от страната по подозрения в шпионаж, а храмът беше затворен за богослужения.

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова предупреди, че българският посланик ще бъде извикан в руското външно министерство заради случая.

Междувременно министър-председателят акад. Нниколай Денков е разговарял с представители на Светия синод, съобщиха от Министерския съвет. Той е уверил висшите духовници, че държавата ще съдейства за възстановяване на религиозните служби в храма. По-рано днес патриарх Неофит разпореди в Руската църква да бъдат изпратени български свещеници. От Софийската митрополия обаче уточниха, че очакват зелена светлина от руското посолство за отварянето на храма.