Общество

„Вероятно нямат доказателства“: БСП иска ДАНС да даде подробности за изгонените свещеници

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Извънредно изслушване на председателя на ДАНС за изгонените свещеници от руската църква ще поиска БСП, съобщи Корнелия Нинова. Тя се усъмни, че предстоятелят на храма архимандрит Васиан и двамата му помощници са експулсирани от България без достатъчно доказателства, защото станало прекалено бърза.

„Всеки важен въпрос в тази държава се засекретява и не стига до българското общество. Това е нередно“, възмути се Нинова.

„Не може просто да се удари ключа и някой да си замине. Който е взел ключа, да го върне веднага“, включи се в темата и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той разкритикува ръководството на ДАНС, че през уикенда излезе с политическа позиция в отговор на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Не е това работата на ДАНС, и двете страни трябва да оберат тона. Ще изслушаме ДАНС и тогава ще коментираме. Нека видим първо чия е собствеността на руската църква и тогава ще преценим как да действаме“, завърши Пеевски.

Още вчера той излезе с призив храмът незабавно да бъде отворен, но не стана ясно към кого го отправя. Междувременно от Светия синод обявиха, че на следващото си заседание ще вземат решение какво да правят. Не бе уточнено кога ще бъде това заседание.