Култура

„След сезона“ – новият български филм, написан по сценарий за актрисата Йоана Буковска-Давидова

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това е може би най-приятната отговорност, когато цял сценарий за един филм е написан специално за теб като актьор. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ актрисата Йоана Буковска – Давидова, която играе главната роля в най-новия български филм „След сезона“.

Тази героиня имаше своето дългогодишни узряване във времето, защото от написването на сценария до заснемането изминаха почти 15 години, каза още тя.

Колегите, с които работихме по този филм са и съмишленици, защото ние сме работили и преди – в театъра, както и в киното. Така се изгражда един друг тип доверие към тези хора. Мисля, че това да бъде написан сценарий за някого специално е прецедент за България, така че съм изключително благодарна на Дочо Боджаков и Марин Дамянов, които написаха този сценарий.

Йоана Буковска-Давидова, актриса

Музиката във филма дължим на Румен Бояджиев-син, който пренаписва няколко пъти музикалната партитура, разказа още Йоана Буковска.

„След сезона“ е режисьорски дебют на пълнометражен филм за режисьора Иван Панев. Той разказа, че във филма са събрани много талантливи български актьори, с които освен това са приятели. Сред тях са Пенко Господинов, Веселин Анчев и Калин Врачански.

Премиерата на филма предстои на 29 септември в кината.

Цялото интервю вижте във видеото.