Политика

Мария Палаурова, „Филмаутор“: България не защитава правата на творците

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България е една от двете държави в ЕС, която не е синхронизирала своето законодателство с това на ЕС по отношение на защитата правата на творците. В тази връзка три международни авторско-правни организации на европейско и международно ниво отправиха призив към Мария Габриел, да защити интересите на творците у нас." 

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Мария Палаурова, изпълнителен директор на „Филмаутор“. 
 

Ето какво още сподели тя:

Вчера на първо четене беше приет законопроект за авторските права - имаме някои забележки към него, но трябва да се започне от някъде.

Целта на Европейската правна рамка е да регулира използването на съдържание, съобразено с новата ера и дигиталното използване. Едната директива касае телевизионни програми и кабелните и сателитни оператори. В България „Филмаутор“ не събира възнаграждение и това е прецедент в Европа. Нашите желания са в посока текстовете да бъдат приети, но това не значи, че всичко ще заработи веднага. Нашите правила се различават от това, което другите държави вече са приели. 

Ще се сложи ли край на плагиатството. Има мярка, която да сложи край, но по-скоро ще се създаде една балансирана среда, в която и производители и ползватели ще знаят своите права. 

Едната директива засяга точно платформите, в които потребителите качват съдържание. Ние се опитваме да сваляме български филми от подобни платформи, защото появата на тези филми свободно в интернет, удря печалбите на авторите.

В момента дали един филм е успешен или не, няма отношение към това колко печели авторът. Те получават пропорционален дял, нашата цел е свързана с икономически права за авторите. В основата на една дейност на телевизия стои творческия продукт на авторите и искаме да има баланс така че и двете страни да бъдат обезпечени. 

Основно Националната телевизия плаща права, частните телевизии така уреждат правата си, че за повторение не се плаща. От чужбина „Филмаутор“ получава повече плащания, отколкото от български телевизии. Например, за български автори получаваме много от Полша. 

На практика, третираме различно българските и чуждите автори. 

Полша и Португалия са на опашката, като нас. Но пък в Полша се плаща за всяко ползване и им оставаше да уредят правата в интернет. 

Размерът на плащанията е процес, който е в преговори. 

Срещу България вече има процедура за санкция и трябва да се действа бързо. 
 

Цялото интервю вижте във видеото.