Култура

„Записки по едно предателство“: Премиера на филма по „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Дни преди премиерата на новия български филм „Записки по едно предателство“, базиран на „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, гостуват изпълнителите на главните роли във филма Пламен Димов и Иван Николов. 



Ето какво споделиха те за зрителите на Euronews Bulgaria:

На 27 септември ни е премиерата. Можем да споменем и, че на 25-ти на фестивала "Златна роза" също ще го представим. И на 22-ри в Копривщица, а също и на 24-и в Бургас.

Беше вълнуващ процес, защото проф. Дюлгеров прави проби, което представлява да отидеш на екип на място с локация, и да работиш с режисьора на терен. Филмът се концентрира около две глави на „Записки по българските въстания“ - тази за Априлското въстание и тази, в която Захари Стоянов се среща с предателя дядо Въльо. За разлика от Ботев и Левски, фигурите на Бенковски и Стоянов не са толкова познати, така че имаме по-голямата свобода да ги интерпретираме. Проф. Дюлгеров се придържаше към книгата за информацията за тях.

Едно от големите предизвикателства беше езикът. Бенковски е с коприщенски диалект, Захари Стоянов говори с източен (Бургас, Сливен), дядо Въльо пък е с тетевенски говор. И се стремяхме да говорим с автентичния говор. Това всичко е на база информация, която достига до нас в наши дни. Ние като предводители на „Хвърковатата чета“ трябваше да се научим да яздим. Целият процес беше много приятен. Уроците по езда бяха основополагащи за нашето усещане като чета.

 

Целия разговор вижте във видеото.