Култура

„30 вечери с 30 класики“: Петъци с емблематични български филми в кино „Одеон“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Фестивалът „30 вечери с 30 класики“ продължава на 15 септември – всяка петък вечер в кино „Одеон“. За него разказват писателят и сценарист Владо Даверов и режисьорът Виктор Божинов, председател на „Филмаутор“.

 

Тези 30 класики би трябвало да се изучават и в училище, както класическата българска литература. Българското кино си заслужава“, убеден е Владо Даверов.

„Бройката е 30, защото тази година дружеството за защита на авторските права в киното „Филмаутор“ навършва 30 години. Поставихме си за цел да изберем знакови заглавия на знакови автори, като голямата идея беше да направим среща на живо с тях“, посочва Виктор Божинов.

„Важно беше също така да се заговори повече за приемственост между кино поколенията. Защото активната в момента филмова общност сякаш се затваря в себе си и в това, което се опитва да постигне“, смята той.

„Зрителите имат възможност да гледат тези класически български филми от техния оригинален носител – от филмова лента“, посочва режисьорът.

„Много хора ме питат защо филмът и романът „Вчера“ толкова дълго време са актуални. Във филма има едно скрито послание и то е не, че младите са вечните бунтари. За първи път младият човек разбира, че най-важното в живота е да съумее да прекара живота си така, че да не загуби уважението към себе си“, разкрива Владо Даверов.



Целия разговор вижте във видеото.