Култура

„Етюд-и-те на София“ в трета книга

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това е третата книга от поредицата която съм подготвил. Има още една и това ще бъде. София може да се обясни в 4 книги, така мисля. "24 часа в града" е място където времето и пространството някак си се разделят на елементи.

Това разказа в студиото на Euronews Bulgaria фотографът и автор на „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев.

Колко е интересно всъщност да попаднеш в различните ери в столицата. Хем исках да е нещо много точно, хем да е нещо, което да е и разказвателно. София наистина е град без време. Градските часовници затова са абдикирали. Примерно на пл. "Славейков" ми е емблематичен. София ежеминутно се променя и това се случва за добро или за лошо. В албума има страхотни кадри, които не са били публикувани в даден аспект, но целта ми е била да запълнят празнината в този албум.

Имам една история от 2016-2017 г., когато замръзна Панчарево и всички ходеха да ловят риба. Имаше едни баба и дядо на 80+ години, които пробиха леда, възрастната дама погледна към мъжа си и каза "А сега се разкарай". Просто искаше да бъде сама.

Книгата е посветена на моя син, който е на 9 месеца и половина. Той харесва София. "Неделните хора" рубриката ми я правя с моя син. С едната ръка снимам, с другата бутам количката. Премиерата на книгата е на 12-ти септември от 18 ч. в Касалибри на улица “Цар Асен”, в центъра на София.

Вижте цялото интервю във видеото.