Култура

"Уроците на Блага" е българската номинация за "Оскар" идната година

От Euronews България Euronews България
Eli Skorcheva 2 (1)

Филмът на Стефан Командарев "Уроците на Блага" е българското предложение за номинация за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар" догодина. Това е решението на комисията в Националния филмов център, съобщиха центъра. Комисията е с председател Людмила Христозова Дякова и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов. Всички те са гласували за "Уроците на Блага".

Филмът спечели тази година голямата награда „Кристален глобус“ за най-добра продукция. С приза за най-добра женска роля бе удостоена актрисата Ели Скорчева.

Тя играе в ролята на наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но и подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да се обърква.

С тази роля Ели Скорчева се завърна в киното след почти 30-годишно отсъствие.

Това е третият филм на Стефан Командарев, който представлява България в категорията за "Оскар".
"Хайде на добър час да е! Благодаря на комисията към ИА "НФЦ" за доверието! Ще се опитаме да направим достойна и смислена кампания в Холивуд! Всяка подкрепа от приятели, съмишленици и партньори ще е добре дошла!", заявил след края на заседанието на комисията режисьорът Стефан Командарев.

Дебютът на "Уроците на Блага" пред българска публика предстои - след броени дни на фестивала на българското кино във Варна "Златна роза" (20-28 септември).