Култура

Кинокритик: Рейтингът на оскарите с всяка година пада

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Килимите на церемонията по връчването на оскарите няма да е червен тази година, за да няма кръвопролития. Това е шега във връзка с миналогодишния инцидент между Уил Смит и Крис Рок.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria международният анализатор Ивета Чернева.

Шампанско цветът на килимите пък е свързан и с шампанското, което ще пият гостите, което е от лозята на Брат Пит във Фрнция.

И там има шуробаджанащина значи, чудно как не са казали, че трябва да е на някой човек от малцинствата, с друг пол или някакви такива неща, допълни кинокритикът Димитър Дринов.

Холивуд винаги е продавал мечти, не просто кино. Прозорецът, през който зрителите са влизали в други светове, изживявали са други животи, докосвали са се до нещо, до което никога не биха могли. Това е едно от очарованията да гледаш церемонията. Но качественото кино не е някакъв продукт, не е политическата адженда, а това, което остава във времето и успява да те вкара в този друг свят. Смятам, че в последните години ни занимават прекалено много с тези неща от периферията на наградите, а все повече се отдалечаваме от качественото кино, допълни той. По думите му, рейтингът на оскарите с всяка година пада все по-надолу. Радвам се, че не позволиха на Зеленски да изнася изнася реч – няма място такова нещо, каза още той.

Вижте цялото интервю във видеото.