Култура

Какво ще ядат звездите след церемонията по връчване на Оскарите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Четири дни остават до връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис. По традиция след церемонията се провежда пищният бал на губернатора, на който на звездите се поднасят най-изисканите ястия и питиета.

За 29-а поредна година шеф Волфганг Пук ще бъде главният готвач. По традиция на присъстващите ще бъдат поднесени пушена сьомга с хайвер, както и пилешки пай с черни трюфели. Новото меню обаче ще предложи и емблематични английски блюда.

 

С нас тази година е шеф Елиът от ресторанта ни в Лондон и му казах – да направим нещо английско. И той ми отговори – добре, ще приготвим английски пандишпанов десерт с шери, както и пържена риба с картофки - „фиш ен чипс“, която ще бъде без глутен. Също така ще поднесем и традиционно телешко „Уелингтън“.

Волфганг Пук

Сладко изкушение за елита на Холивуд ще бъдат майсторски направени шоколадови пури. За пиене звездите ще могат да избират между най-висок клас коктейли, шампанско и различни дижестиви.

 

Спомням си първата година, когато станах шеф-готвач тук. Времето беше студено и дъждовно, навсякъде имаше електрически радиатори, когато изведнъж спря тока. Газта също. Изпаднах в паника как ще нахраня всички тези 800 души. Включихме туристически грилове и така приготвих пържолите. Никой не разбра, че имаме проблем, но аз щях да получа инфаркт.

Волфганг Пук

Подготовката на менюто отнема на корифеите в кухнята около 6 седмици. Балът на губернатора е изискано събитие, на което присъстват само предварително поканени хора, сред които номинираните за награда Оскар, както и специални гости. 95-та церемония по връчването на филмовите награди ще се проведе тази неделя.