Култура

Когато нацистката пропаганда нахлуе в литературата: Милена Фучеджиева за новия си филм „Ваймар Експрес“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Темата за независимостта ме вълнува изключително много, защото аз съм изключително независим човек. Те ме вълнува от момента, в който съм станала осъзнат човек и съм започнала да се стремя към моята лична независимост. И съм я постигнала.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Милена Фучеджиева – писател и сценарист. Нейният най-нов документален филм „Ваймар Експрес“ ще е част от богатата програма на деветото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“, който ще бъде открит на 6 октомври. Филмът ще се хареса на всеки, който се интересува от история и литература, отбеляза Фучеджиева.

„Колкото до българската независимост – живеем в свят, в който никой не е независим от никого и не е възможна тази независимост. Има вече една голяма зависимост, ние сме свързани. Тази абсолютна независимост, за която някои хора може би мечтаят, тя е невъзможна. Но някога България е постигнала много голяма крачка в развитието си. За съжаление е платена и много голяма цена, чисто финансово. Много е любопитно колко са били тези плащания към Русия“, посочи тя.

Премиерата на филма „Ваймар Експрес“ ще се състои в 19:00 ч. на 8 октомври, Кино „Люмиер“. Трейлъра на филма може да видите тук.

Целия разговор вижте във видеото.