България

Ген. Съби Събев: Да се иска оставка на министъра на отбраната заради инцидента в Тюленово е политическа незрялост

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Инцидентът с дрона в Тюленово очевидно е плод на войната на Русия в Украйна и средствата, които използва Украйна, за да се защити. Тя използва много такива дронове пред последните месеци от войната. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria  военният експерт и първи български представител в НАТО ген. Съби Събев.

Този дрон е паднал, течението го е изтласкало, закрепено е импровизирано взривно устройство – мина към него, но това е разузнавателен дрон, категоричен е експертът. По думите му ще бъде трудно да се установи със сигурност дали дронът е руски или укрински, след като е бил взривен.

Тази ситуация предизвика много бурна реакция. В крайна сметка аз мисля, че най-важното е, че дронът е неутрализиран. Очевидно е, че имало рискове, но всичко приключи благополучно. Не може обаче да се иска оставката на министъра на отбраната за такова нещо. Това е политическо незряло.

Не мисля, че има заплаха за нашите морски и въздушни пространства, каза още ген. Съби Събев. Ние имаме противовъздушна отбрана и ако в нашето пространство се появят морски мини те ще бъдат засечени и неутрализирани. Това от което имаме нужда обаче е превъоражаване на нашата армия, категоричен беше той.

Няма гаранция, че Русия няма да започне нови учения в Черно море в нашите изключителни икономически зони. Нарушава се и нашето въздушно пространство над Черно море понякога, но се взимат мерки, усилват се батальонните групи, както исилите за бързо реагиране. Вземат се адекватни мерки, каза още експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.