Общество

Милен Керемедчиев: Дронът край Тюленово вероятно е украински

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Дронът, който беше открит в Тюленово по-скоро е украински, защото начинът, по който се водят военните действия между двете страни в близост до България показва, че Украйна използва много повече дронове за да противодейства на кораби в близост до нашата акватория. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria дипломатът и бивш заместник външен министър Милен Керемедчиев.  По думите му дронът е направен аматьорски, а бомбата върху него е залепена по изключително елементарен начин.

Русия използва друг тип тактика, тя използва делекобойни ракети. Русия използва дронове повече около Бахмут, там, където се водят реалните военни действия, а Украйна ги използва в Черно море там, където нанася удари на руската инфраструктура и военноморските им сили.

Населението трябваше поне да бъде успокоено от властите, защото имаше паника сред хората. Трябваше дринът да бъде обезопасен и присъствието на държавата да се види, но то не се видя. Министерство на отбраната е в голям дълг към обществото, защото реакцията им беше неадекватна, категоричен беше Милен Керемедчиев. Той допусна, че е възможно дронът да е дошъл на нашата територия по вода и обясни, че тези устройства са изключително леки и биха могли да се носят по течението.

Цялото интервю вижте във видеото.