Общество

Тагарев: Не знаем откъде е дошъл дронът, но действахме професионално. Няма причина за оставка

От Euronews България Euronews България

„Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход.

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана. Той беше на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово.

Очевидно той е паднал във водата, течението го е извлякло към брега. Може това да се е случило преди часове, може да се е случило преди дни.

Тодор Тагарев, министър на отбраната

По думите на Тагарев българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа. Според Тагарев в конкретния случай това се е случило.

„В 11 часа този боеприпас вече е унищожен и няма никакво основание за притеснение на който и да било“, коментира министърът пред журналисти преди заседанието на комисията, като посочи, че са взети всички мерки за безопасност и няма никаква причина за притеснение. По думите на Тагарев няма никаква опасност за гражданите и околната среда.

Според военния министър, ако армията се държи в по-висока бойна готовност, това ще доведе до много сериозно натоварване на самите войници, ще изисква повече заплащане и по всяка вероятност прокарване на допълнителна инфраструктура като релси за военните влакове композиции.

 

Да повишаваме степента на готовност на този етап ще окаже много негативно влияние върху личния състав на армията

Тодор Тагарев, министър на отбраната

„Все още не е дошъл този момент и се надявам да не дойде“, коментира лаконично военният министър.

Министърът на отбраната призова да бъде цитиран точно. „Аз казах, че на практика всяка седмица се случва, извеждаме тези мобилни екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси, каквито и да са те. Не говорим за Черно море, не говорим за дронове“, подчерта той, но по-късно допълни, че това е е първият подобен случай с открит дрон на крайбрежието ни.

Тагарев обяви, че е поискал справка, от която става ясно, че за първите седем месеца на тази година екипи са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаса от различен характер. „Излизали са 161 военнослужещи, 68 единици техника. Така се докладва в армията. Навсякъде по територията на страната. На практика това е потвърждение на моите думи, че е ежеседмично“, каза още министърът на отбраната.

Според него няма причина за поисканата му оставка от страна на опозицията в парламента, тъй като армията е действала така, както са предписанията, с всички мерки за безопасност и няма никаква опасност за хората.

„Средно два или три пъти на седмица на мен ми се иска оставката, така че не виждам нещо по-различно в този случай“, коментира Тагарев.