Общество

Взривиха мината върху дрона край Тюленово

От Euronews България Euronews България
Mina Tjulenovo Radoslav Rusev (2) Снимка: БГНЕС

Военни взривиха мината върху дрона, който е отрит край Тюленово. Специализиран екип на Военноморските сили е обезвредил устройството днес в 11.00 ч. Информацията е от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Сред получения сигнал, военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 метра, уточняват от военното министерство.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност, се казва още в прессъобщението.

Дронът беше открит снощи от Радослав Русев. В 21.40 часа е получен сигнал на спешния телефон 112. Районът е бил отцепен от полицията в 22.10 часа.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Добрич и по разпореждане на началника на отбраната.

Случаят с дрона беше коментиран и от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Според него със сигурност може да се предположи, че той е свързан с войната на Русия срещу Украйна.

Тагарев заяви, че има предварителна, но не окончателна информация за дрона, който беше открит късно снощи край бреговете на Тюленово. Той посочи, че „такъв тип събития са ежеседмични“.

„Българската армия поддържа капацитети и екипи, които да могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят с дрона край Тюленово е точно такъв“, заяви министърът на отбраната.

Той посочи, че за обезвреждането е добре да се действа в светлата част на деня. „Оценката на риска е такава, че няма нужда да се действа през нощта, защото това само ще доведе до рискове за екипа“, каза Тагарев.