Общество

Тихомир Безлов: Дронът край Тюленово най-вероятно е от войната в Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Заблуден дрон от войната в Украйна е най-вероятната хипотеза за открития апарат край Тюленово. Преди две седмици имаше подобни случаи, когато руски дронове атакуваха украински пристанища в Румъния.“

Това каза за Euronews Bulgaria Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Първоначално румънската страна огричаше атаката, но после откриха остатъци от машините. Знаете,че Украйна атакува Крим с дронове , които летят доста далече. Има и по-неприятна версия: ако има саботажни действия в България и тази мрежа се опитва да използва дрон. Спомняте си инцидента в Карнобат. Може да има и криминална версия, защото дроновете от Украйна са добър инструмент за взривяване на автомобили и недвижима собственост“, допълни той. 

 

Ето какво още сподели Безлов:

Най-топлите месеци на годината са пикът на незаконно преминаващите мигранти. Тази година по-късно започна вълната, заради дъждовете през май и юни. Вече имаме по-голям брой незаконно влезли мигранти, отколкото имахме миналата година.

Най-големият проблем е, че не можем да различим икономически мигранти от такива, които бягат от войната. В момента, в който се появи мигрант и той влезе в център, не може да се контролира. Това, което се случва е,че дори и да ги хванат някъде, те отново се връщат в центъра. Полицаите няма какво да правят. Дори и да се върнат в страните , от които идват, там не искат да ги приемат.

България може да търси ново споразумение за мигрантската политика. Турция си има своите искания и ние трябва да се съобразяваме.

Нека да видим как ще се развие протестът на зърнопроизводителите - дали ще се стигне до компромиси и споразумения.

Имаме високо производство на продукти с ниска добавена стойност.

ЕС е направил таван по 100 хиляди евро на производител. Стотици компании успяват да избегнат закона и да заобиколят този таван.


Цялото интервю вижте във видеото.