Политика

Пеевски поиска изслушване на Тагарев в Комисията по отбрана заради дрона край Тюленово

От Euronews България Euronews България

Военният министър Тодор Тагарев ще бъде изслушан в Комисията по отбрана днес относно падналия дрон край бреговете на Тюленово. Това потвърди председателят на комисията Христо Гаджев. 

По-рано през деня депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска ресорният министър да даде обяснения в парламента с каква информация разполага по случая. „Тагарев трябва да информира народните представители“, каза Пеевски. Заседанието на комисията е насрочено за 17.30 часа.

Тази сутрин дрон с неизвестен произход с взривно устройство беше открит на брега на село Тюленово. Той е видян случайно късно снощи. Не е ясно как дронът се е озовал на брега. Все още няма и информация чия е собствеността на дрона.

Устройството беше обезвредено днес в 11.00 ч. от специализиран екип на Военноморските сили, съобщиха от Министерството на отбраната. Сред получения сигнал, военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно, поради което е взето решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 метра, уточниха от военното министерство.