Европа

Бивш вътрешен министър: Дронът край Тюленово е самоделен, не е бил насочен срещу нас

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Този дрон е много малък. Неговата отразяваща повърхност е много малка и трудно може да се забележи от системите, които държавата има. Държавата има такава система, която наблюдава корабоплаването. И тя работи. Пет такива радари има, които наблюдават морските съдове. И знаем всеки морски съд, къде, кога се движи, кой е, какъв е обозначен. Но този е много малък.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime експертът по боеприпаси и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Никой няма такава система, която да хване такъв малък по размери летящ обект.

По думите на вътрешния министър намереният дрон не е провокация спрямо държавата ни.

„България не е била цел на нападение. Но не изключвам възможността в бъдеще да се превърнем в цел, все пак Русия ни обяви за неприятелска държава“, посочи Радев.

Дронът изглежда самоделен, на него са били закачени два боеприпаса, но единият е паднал в движение, отбеляза бившият вътрешен министър.

„Те са били два боеприпаса. Единият е паднал по време на движението. Останал е само единият боеприпас, изстрелът от мина. Направено е с подръчни средства. Вероятно се е бързало“, добави Радев.

За да усилят действието на този дрон, който вероятно е бил разузнавателен, са сложили тези устройства. Това е лек, малък дрон на къси разстояния. Вероятно се е стреляло по някакви цели и вълните са го донесли на нашия бряг.

„Дали е руски или украински – важното е друго. Той не е бил целенасочено изпратен срещу нас. България не е цел. Той случайно попада тук, защото те воюват помежду си. Единият го изстрелва срещу другия, без значение кой е. Има рискове за нас, включително и от това средство, защото върху него има мина, която е направена да убива хора. И ние добре я унищожихме. Но не бива да се мина някаква граница и да се заклеймяват едните или другите“, подчерта Радев.

„И на мене много не ми хареса картината, която дадоха ваши колеги от мястото. И начинът на обезвреждането също е доста интересен. Там един колега беше по потник, другият пали цигара. Тези неща не правиха добро впечатление за хората. Хубаво е, че все пак свършиха работа безопасно и нямаше пострадали от това действие“, посочи бившият вътрешен министър.

Според него няма никакви аргументи за исканата от опозицията оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Целия разговор вижте във видеото.