Икономика

Германската индустрия се справя с последиците от енергийния шок

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия, която десетилетия наред беше символ на икономически успех и доминация на световните пазари, сега е най-зле представящата се голяма развита икономика в света. МВФ и ЕС очакват тя да се свие още тази година.

Това развитие дойде след инвазията на Русия в Украйна и загубата на евтиния природен газ на Москва – безпрецедентен шок за енергоемките индустрии на федералната република.

Слабото представяне на най-голямата икономика в Европа предизвика вълна от критики, недоволство и дебати относно пътя напред.

 

Като цяло сме в ситуация, в която сме силно засегнати от външни фактори. Това води до риск от деиндустриализация. Боли ме да виждам, че вече има ясни първоначални признаци за това в Германия.

Кристиан Кулман – изпълнителен директор на химическата компания Evonik

Кулман ръководи някога процъфтяваща компания от химическата промишленост. Но загубата на руския газ се отразява пагубно на производството. Сега "Евоник" е изместила производствения процес към два генератора, работещи с газ. По-късно инсталациите ще бъдат пригодени да използват водород.

Вицеканцлерът Роберт Хабек от Зелената партия предлага финансиран от правителството таван на цените на електроенергията за промишлеността, за да премине икономиката по-лесно през прехода към възобновяема енергия.

Предложението на Хабек среща съпротива от канцлера Олаф Шолц и другия партньор от управляващата коалиция – Свободните демократи. Природозащитници твърдят, че това само ще удължи зависимостта от изкопаемите горива.

 

Погрешни политически решения повлияха на високите разходи за енергия. Помислете за постепенното отказване от ядрената енергия. Това няма нищо общо с опазването на климата, но беше значителен двигател на разходите.

Кристиан Кулман – изпълнителен директор на химическата компания Evonik

Тези грешки в енергийната политика бяха много скъпи. Не може индустрията и германските работници да бъдат оставени да плащат сметката.

Енергоемките индустрии се опитват да се справят по своему с ценовия шок. Бързото изграждане на 4 плаващи терминала за втечнен природен газ показаха, че могат да бъдат взети бързи решения, когато се налага.

Много проекти за чиста енергия обаче са спъвани от голямата бюрокрация и дългия период на възвръщаемост.