Икономика

Анализатор: Германия от икономически мотор се превърна в болния човек на Европа

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

Много често в последните тримесечия имаме низходящи ревизии при данните за Брутния вътрешен продукт при прогнозите за Брутен вътрешен продукт за Европа. Това означава, че имаме ясна низходяща тенденция и сигнали, че растежът в еврозоната в прогнозите е надценяван. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria финансовият анализатор Борис Петров.

Според него в прогнозите за 2024 г., които за повечето държави в еврозоната са за обратно връщане към растеж, няма да се сбъднат и ще бъдат ревизирани надолу, но предстои да стане ясно с колко точно.

Видях прогнозата за Германия и тя е ревизирана надолу с близо 0,6%, което всъщност е сериозна ревизия надолу. Много често вече в икономическо отношение Германия от мотора на Европа, вече се споменава като болния човек на Европа.

По думите му проблемите на Германия може би се крият още в създаването на еврозоната, която според него е по-скоро политически, а не икономически проект, в което всъщност е проблемът.

Като голям проблем в дългосрочен план Борис Петров посочи енергийната политика на Европа. Старият континент вече близо две десетилетия затваряше свои собствени мощности, блокираше свой собствен добив на изкопаеми горива, с което се вкара сама във все по-голяма зависимост от Русия, Норвегия, Алжир, а през последните две години и САЩ, посочи още анализаторът.  

Цялото интервю вижте във видеото.