Икономика

Икономист: Прогнозирахме двойно поскъпване на храните, но ЕС ги овладя

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ние в България, в света, в Европа излязохме от една криза и влязохме в друга, това трябва да се има предвид. От Ковид отидохме във войната Русия-Украйна. Насложиха се много фактори, това е тенденция, първо я изследва организацията по прехраната.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът доц. д-р Огнян Боюклиев.

Последните месеци наистина има поскъпване на храните, но това е за целия свят. Знаем какво прави Русия, те имат специфична политика спрямо Африка и това няма как да не се отрази върху цените. Става въпрос за базови цени, за зърно например, а зърното това е фураж, фуражът това е мляко и месо. Нашият институт направи една прогноза и за щастие тя не се сбъдна.

 

Имаше песимистичен вариант, в който цените трябваше да се повишат поне два пъти. Не се стигна до това, защото все пак ЕС е достатъчно силен икономически и успя да овладее цените на газа.

Зелената сделка, зеленият преход, който ЕС направи, доведе до това, че цените ще растат, но ще се повишава качеството. Става въпрос за азотните торове, които определят 30-40% от себестойността на зърното, а както казах зърното е и млякото, и месото, защото това е фуражът. Азотните торове в момента са скъпи. Сега имаме една скъпа реколта, която е заплашена от внос на евтино зърно от Украйна, което пък заради имперската политика на Русия се стига до повишаване на цените в световен мащаб.

 

Няма да бъде по-евтино, това е един преход, който ще продължи дълго, но ще бъде много по-качествено и по-здравословно.

Доматите, понеже и в репортажа стана дума, ние според Министерството на земеделието и храните 60%, а според нашите изследвания 80% от тези домати са внос и то нямам предвид само Македония и Гърция, ние внасяме от 3500 км, от Португалия, от Испания, от Холандия, това е друго качество на този продукт. Той трябва да издържа транспорт, складиране, това става с автомобилен транспорт, който е на дизел, който е скъп.

Качествената храна е скъпа храна. Казват, че в Гърция е по-скъпо, да, но е по-качествено. Нашите доходи са ниски, ние сме най-бедната държава, трябва да догонваме доходите, но това не трябва да става за сметка на ниското качество на храната. Точно обратното, защото земеделието не е само производството, то е и здравеопазване, то е и туризъм.

Трудно е да се даде прогноза. Ние изследваме себестойността, тръгваме от зърното, брашно, хляб, горива, електроенергия, тази инфлация тя е ресурсите, които използваме. Тук опираме до политика колко ще продължи тази война, какво става в Африка, на пазарите. Ние няма как да се изолираме от европейския пазар, точно обратното, това е нашият шанс. Ако ние започнем да произвеждаме нашите традиционни продукти, нашия зеленчук, то има потенциален пазар, защото нашето качество е съвсем друго. Не трябва да искаме по-евтина храна, а по-качествена храна. Ако вземем да сравняваме с миналата година например олиото поевтиня, но това не е българска тенденция, това трябва да се разбере.

Вижте цялото интервю във видеото.