Общество

Фондация подкрепя малкия бизнес в отдалечени райони

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Програмата "Забавно лято, грижовна есен" е в помощ на хората в отдалечените места от областните градове, които нямат достъп до здравеопазване. Ние работим в тютюнопроизводителните райони. Големи села от 1000-2000 души.

Това каза изпълнителният директор на Фондация Because Елица Баракова.

Идеята е хората да бъдат подкрепени в малък семеен бизнес на мястото, което са родени. Когато има млади хора и се задържат там има училище, което работи в населеното място и то остава живо. Партнираме си с НЧ "Бъдеще сега" в Смолян. Те са много добри в методите за неформално образование.

Приключи забавното лято вече за тази година там. Те могат да накарат децата да научат нещо под формата на игра. Имаме и учителска академия. Там обучаваме учители на нашата методика "Уча с любов". Битува едно схващане, че учителите не искат да се учат, но тези, които срещам в програмата искат децата да се справят по-лесно с образованието, а пък те да виждат резултат от труда си. 

Работим и с големите болници в областните градове, които успяват да хванат заболявания в съвсем начален етап на възрастните хора по селата. Има какво да се желае, но нашата програма е добра стъпка в тази насока. Ще продължим с нея и през следващата година. Възрастните хора, които вече сме посещавали знаят, че пак ще дойдат лекарите следващата година. Изпращаме им и млади лекари от нашата стажантска програма съвместно с болниците.

Вижте цялото интервю във видеото.