Европа

Германия и Франция изграждат тръбопровод за "отпадъчна топлина"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Франция опитва да ускори енергийния преход в Елзас с нов проект. Кметът на главния град в областта - Страсбург, съобщи за нов план, според който властите ще използват т.нар. отпадъчна топлина от заводи за стомана в близкия град Кел, за да отопляват домакинствата след 2027 година. Обичайно отпадъчната топлина се оказва неизползван ресурс, който обаче може да спести средства.

 

Енергията от този процес се губи, но сега ще можем да я използваме. Това са 80 гигаватчаса годишно, с които ще отопляваме 7000 домове с помощта на рециклирана енергия. Освен това ще спестим почти 20 хил. тона въглероден диоксид.

Жана Баргесян, кмет на Страсбург

Но преди това двата града ще трябва да построят тръбопровод с дължина 4,5 км под река Рейн, за да транспортират излишната енергия до Страсбург. Очаква се това да струва повече от 25 млн. евро, които ще бъдат инвестирани съвместно от Германия и Франция. 

Според властите в провинция Баден-Вюртемберг проектът е уникален за Европа.

 

Убеден съм, че този проект за опазването на климата е особено важен за бъдещето на обществото и може да има важен принос за нашето приятелство. Това е не само исторически, но и ориентиран към бъдещето проект.

Хералд Хьофлих

Освен финансиране от местните власти - такова ще има и от Европейския съюз, който отпуска 2 млн. евро за зеления проект.