Общество

Габрово остава без парно тази зима, жителите търсят алтернативи за отопление

От Euronews България Euronews България

Габрово остава без парно тази зима. Над 4000 абонати и няколко големи общински обекта, сред които детска градина и поликлиника, вече търсят алтернативни решения за отопление, след като от "Топлофикация-Габрово" официално съобщиха, че преустановяват своята дейност.

Марияна Боева е абонат на "Топлофикация-Габрово" повече от 30 години и досега това е бил най-изгодният начин за отопление - месечно плаща между 70 и 80 лв.

Много сме доволни, но домоуправителят дойде и каза да мислим да си слагаме климатици, че другата година няма да има!

Марияна Боева, жител на Габрово

Ако жилищният блок, в който е цветарският и магазин, остане без парно, и Надежда Димитрова трябва да търси друга алтернатива.

„Аз трябва да поддържам температура да не пада под 15 градуса, това са стайни растения и за да нямам загуби, трябва да им включвам отопление. Обмислям климатик, който ще ми е трудно да го сложа, щото нямам такова пространство“, казва тя.

В същото време абонати се оплакват, че последните две години топлоподаването в сградите е било с много лошо качество, а авариите са били чести.

Бяхме на ТЕЦ и ТЕЦ-ът подаваше много, много малко топлина. От целия сезон, един месец ако е имало и то на откъслечни периоди…електричество, климатик, няма проблеми.

Илиян Дедев

Няколко големи общински обекта също ползват услугите на „Топлофикация”.

„От това действие на „Топлофикация” са засегнати и няколко общински сгради. За съжаление, някои от тях ще останат без отопление това са спортна зала „Орловец“ и донякъде Домът на хумора и сатирата. Това са сгради с огромни площи и тяхното отопление не е въпрос на ден или два“, обяснява инж. Климент Кунев, председател на Общински съвет-Габрово.

„След последната зима ние съвсем не ги броим от „Топлофикация…за доставчик на топлинна енергия“, коментира Маргарита Доровска, директор, Музей „Дом на хумора и сатирата“.

В детска градина „Слънце“, която се посещава от 170 деца, от 20 години се отопляват на парно. В новия общински бюджет са предвидени 85 хиляди лева за адаптиране на отоплителната система.

„Дойдоха специалисти от отдел „Инфраструктура“ към общината, от пожарната и проектант, направи се обследване и се взе решение ,че за този сезон и следващия, ще се отоплява на газ. Няма да се сменя системата, тя си е удачна, остава да бъдат направени две абонатни, тъй като са две бази“, посочва Татяна Трикова, директор на ДГ „Слънце“.

От министерството на финансите обещаха финансова помощ на абонатите в Габрово, която да покрие разликата при отопляването им на ток.